Forum Diablo 3
Maj 15, 2012, 10:08:42 *

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum utworzone. Zapraszamy do rejestrowania się!
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3
Drukuj
Autor Wątek: Jak Battle.Net może pozostać darmowy  (Przeczytany 2868 razy)
sinned
Administrator
Monarcha

Ostrzeżenia: 0
BattleTag: Sinned

« : Grudzień 07, 2008, 07:57:57 »

Jednym z największych plusów pierwszej wersji Battle.Netu był fakt, że serwis był darmowy, zero dodatkowych opłat, zero abonamentu. Po tym jak Jay Wilson stwierdził, że firma będzie musiała jakoś zarabiać na nowym BNecie, wielu fanów nawiedził niepokój. To właśnie dlatego wiele serwisów przejął fakt, iż Blizzard podpisał umowę z firmą Massive Inc. (należącą do Microsoftu), w skład której wchodzi wyświetlanie reklam na stronach Blizza oraz na Battle.Necie 2.0.

Nie ma co się martwić o to, że po zabiciu bossa wyskoczy nam reklama tamponów czy nowego proszku do prania, ale po zalogowaniu do Battle.Netu nasze oczy zostaną nastawione na wpływ różnych bannerów itp.. Problem w tym jak to będzie wyglądało. Większośc Internautów przecież wie doskonale jak życie uprzykrzyć potrafią namolne reklamy. Wiele serwisów zachodnich  jak np. ArsTechnica oburza się o to, że Activision Blizzard chce - szok - zarabiać pieniądze na własnym tworze.

A co na to polscy fani Diablo i Battle.Netu? Jeśli ma to zapewnić granie za friko, to ujrzenie spotu reklamowego batonika pomiędzy grami nie będzie chyba stanowić aż takiego problemu. Ale gdzie granica namolności a znośnego bannera?
Kawosz
VIP
Monarcha

« Odpowiedz #1 : Grudzień 07, 2008, 08:05:53 »

No właśnie, gdzie jest granica? To się okaże w praniu. Jeśli reklamy nie będą mi przeszkadzać, powiem - to dobre rozwiązanie. Nie bez znaczenia jest również charakter użytkownika BN i jego granica tolerancji. Nie demonizowałbym jednak tej pogłoski, sądzę, że aż tak źle nie będzie.

P.S.
Nie bez znaczenia nie pisze o opłatach, tudzież ich braku. Dla mnie nie ma to wiekszego znaczenia. Kwota zapewne nie bedzie wysoka. Tak czy inaczej stać mnie i świadomie wydałbym własną kasę na BN jeśli byłoby to konieczne.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 08:11:16 wysłane przez kawosz » Zapisane

znachor
Bohater
**

Ostrzeżenia: 4

« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2008, 09:16:39 »

dobre bylo zdanie podczas zabijania bosa nie wyskoczy nam reklama tamponow Duży uśmiech
Padre
Monarcha

BattleTag: Straker

« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2008, 09:55:59 »

Dla jednych wydawanie kaski na gierki ma znaczenie dla innych nie, jest to sprawa dwuznaczna :/ jednym tata kupi od kompa po samochód... innym nie, mnie nie stać na abonament dodatkowy :/ i sądzę że jeśli wprowadzony zostanie system krypto reklam do CBnu 2.0 to wiele nie stracimy, byle było to pod kontrolą i ze smakiem... jak wiadomo nachalne reklamy będą podburzać graczy i ostatecznie zniechęcą do gry, aczkolwiek cbn słynie z grania za free i będzie chyba tak i tym razem.

JA mam takie małe pytanko wiecie coś więcej o systemie pvp w d3, jakieś nieoficjalne info ? pozdro

Klimat diabełka Co?Czemu w 3 tego zabrakło.
http://www.youtube.com/watch?v=kVv41NarVP4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ybHAb0VoFT4&feature=related

TruLuv
Wojownik
*

A Boy Learns what fear is

« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2008, 10:58:43 »

To dobre rozwiazanie byle nie wyskakiwaly te banery za czesto bo strasznie bym sie irytowal...
Pathar
Plebejusz

« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2008, 11:02:02 »

Mam nadzieje ze wprowadza mozliwosc jakiejs znosnej oplaty miesiecznej za usuniecie reklam z konta.
witchhunter
Wojownik
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 08, 2008, 08:18:40 »

mi tam to nie bedzie przeszkadzalo Mrugnięciejak najbardziej ciesze sie ze bn 2 bedzie bezplatny. zeby wow byl bezplatny ludzie pozamieniali by sie w trolle,orki itp;p nie bylo by zycia.
Kawosz
VIP
Monarcha

« Odpowiedz #7 : Grudzień 08, 2008, 09:40:34 »

Dla jednych wydawanie kaski na gierki ma znaczenie dla innych nie, jest to sprawa dwuznaczna :/ jednym tata kupi od kompa po samochód... innym nie, mnie nie stać na abonament dodatkowy :/ i sądzę że jeśli wprowadzony zostanie system krypto reklam do CBnu 2.0 to wiele nie stracimy, byle było to pod kontrolą i ze smakiem... jak wiadomo nachalne reklamy będą podburzać graczy i ostatecznie zniechęcą do gry, aczkolwiek cbn słynie z grania za free i będzie chyba tak i tym razem.

Rozumiem, że swoją wypowiedzią pijesz do mnie. Odpowiadam - oczywiście, że jednych stać, innych nie. Ja jak zdążyłeś zauważyć piszę za siebie, wyrażam swoją własną, subiektywną do kwadratu opinię. Możesz się z nią nie zgodzić. Ja gotów byłbym zapłacić za usunięcie reklam. To świadomy wydatek zarobionych przeze mnie pieniędzy. Jak wiesz każdy ma swoje mniejsze i większe priorytety. Jeden lubi jeździć super autem, innego kręci wspinaczka itd. Nazbyt jednak zeszliśmy z tematu. Opłata - TAK - ale tylko za BN pozbawiony reklam i innych niedogodności.
JA mam takie małe pytanko wiecie coś więcej o systemie pvp w d3, jakieś nieoficjalne info ? pozdro
Póki co nic nie wiadomo. Zajrzyj do tego tematu
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2008, 09:42:25 wysłane przez kawosz » Zapisane

KondzioR
Najemnik

Ostrzeżenia: 1

« Odpowiedz #8 : Grudzień 08, 2008, 01:41:06 »

Mam nadzieje ze wprowadza mozliwosc jakiejs znosnej oplaty miesiecznej za usuniecie reklam z konta.

podobne rozwiązanie zostąło zastosowane na gronie (wiem wiem Język)
za tam jakiegos platnego smsa mozna se wylaczyc reklamy i cos jeszcze
ale pytanie po co? jesli do dyspozycji userów firefoxa jed dodatek ad block plus Uśmiech?
za darmo, bez opłat, usuwa wszelkie reklamy, i to nie tylko na gronie

edit kawosz (09.12.08)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 09:01:13 wysłane przez kawosz » Zapisane

projektGT - http://grotatrolla.pl/
Ś.P. Najlepszy PL PRV SERVER D2!
Padre
Monarcha

BattleTag: Straker

« Odpowiedz #9 : Grudzień 08, 2008, 03:59:58 »

Rozumiem, że swoją wypowiedzią pijesz do mnie. Odpowiadam - oczywiście, że jednych stać, innych nie. Ja jak zdążyłeś zauważyć piszę za siebie, wyrażam swoją własną, subiektywną do kwadratu opinię. Możesz się z nią nie zgodzić. Ja gotów byłbym zapłacić za usunięcie reklam. To świadomy wydatek zarobionych przeze mnie pieniędzy. Jak wiesz każdy ma swoje mniejsze i większe priorytety. Jeden lubi jeździć super autem, innego kręci wspinaczka itd. Nazbyt jednak zeszliśmy z tematu. Opłata - TAK - ale tylko za BN pozbawiony reklam i innych niedogodności.
Póki co nic nie wiadomo. Zajrzyj do tego tematu

Akurat w tym przypadku nie kierowałem wypowiedzi bezpośrednio do ciebie, aczkolwiek może i jesteś jedną z takich osób, jeśli miał bym mieć reklamy w profilu wcale nie obraził bym się zresztą na dzień dzisiejszy Kryptoreklam mamy pełno, fakt demokratycznie było by dać możliwość likwidacji poprzez abonament typu 39zł miech/ akurat podobnie jak za tv / kom pozdro

Klimat diabełka Co?Czemu w 3 tego zabrakło.
http://www.youtube.com/watch?v=kVv41NarVP4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ybHAb0VoFT4&feature=related

Rictusgrin
Najemnik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 08, 2008, 05:49:08 »

Wiecie, to nie muszą być koniecznie pop-up'y tylko reklamy statyczne w tle na które blockerem nie zadziałamy lub inne sposoby (byle nie audio!). Ja nie mam nic przeciwko reklamom jeśli jednocześnie nie będę musiał płacić abonamentu.
Zauważmy że reklamy też mogą być fajne/zabawne, tym bardziej skierowane do graczy. I raczej producent proszku do prania nie będzie zainteresowany reklamowaniem się na bn (choć któryś z pracowników Blizzarda w wywiadzie powiedział że chce by Starcraft 2 była taką grą w którą by grała również jego matka).
Nie ma się co bać na pewno reklamy będą trzymały poziom dobrego smaku w ilości i jakości. Blizzard nie pozwoliłby sobie na burdel!

Ps. To co mi się nie podoba w abonamencie WOW'a to fakt że jest on stały dla wszystkich niezależnie jak obciążasz łącze (jak wiele grasz). Bo chciałbym sobie pograć powiedzmy trzy razy w tygodniu po trzy godzinki i płacę tyle samo co no-life  Język
Nathair
Najemnik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 08, 2008, 06:01:09 »

Termin "kryptoreklama", którym się posługujesz nie jest zbyt trafny. Gdyby te reklamy pojawiały się w trakcie samej rozgrywki, można by je uznać za kryptoreklamę, jednak gdy występują tylko na kanałach BN-u, nie możemy je za takie uznać. Uśmiech

Co do tematu: Uważam, że pojawienie się reklam na BN nie jest jakąś tragedią. Zresztą na "starym" BN też są banery i podejrzewam, że w tej formie ujrzymy je na 2.0.
Pathar
Plebejusz

« Odpowiedz #12 : Grudzień 08, 2008, 08:31:30 »

wydaje mis ie ze podobnie bedzie z d3,z czasem ktos wspaniałomyslny wpadnie na pomysł napisania programu blokujacego Uśmiech

I zablokuja Ci konto ;P - nie po to reklamy beda platne zeby ludzie mogli sobie sciagnac program je blokujacy. Blokowanie reklam w grach to co innego niz na stronkach www (mozna je o wiele latwiej wykryc). Poza tym nie wiem jak Ty, ale ja nie chcialbym po pewnym okresie czasu dowiedziec sie ze Blizzard robi czystke z kontami i nagle moja postac na powiedzmy 70lvl poszla sie kochac razem z calym kontem.
Avixis
Plebejusz

« Odpowiedz #13 : Grudzień 08, 2008, 10:03:17 »

Moim zdaniem mogliby zrobic w grze takie plakaty,które będą wywieszane np. na murach przed wejściem do jakiegoś budynku.
Jacobsen
Global Moderator
Naznaczony

« Odpowiedz #14 : Grudzień 08, 2008, 10:24:03 »

Cytat: KondzioR  Dzisiaj o 01:41:06
Cytat: Pathar  Grudzień 07, 2008, 11:02:02

podobne rozwiązanie zostąło zastosowane na gronie (wiem wiem Język)
za tam jakiegos platnego smsa mozna se wylaczyc reklamy i cos jeszcze
ale pytanie po co? jesli do dyspozycji userów firefoxa jed dodatek ad block plus Uśmiech ?
za darmo, bez opłat, usuwa wszelkie reklamy, i to nie tylko na gronie

wydaje mis ie ze podobnie bedzie z d3,z czasem ktos wspaniałomyslny wpadnie na pomysł napisania programu blokujacego Uśmiech

Nowy użytkownik i już upomnienie! Nie dam Ci ostrzeżenia póki co, ale uważaj na wypowiedzi. To jest forum jednego z najpoważniejszych polskich stron o D3 i musi trzymać poziom. Oficjalne wypowiedzi na temat hacków są niedozwolone!

Upomnienie dla  użytkownika Pathar!

Uczepię się dwóch rzeczy:
Primo - To nie Pathar, a KondzioR napisał o rzekomym hacku,
Secundo -  Wypowiedzi dotyczące hacków (zbliżone do powyższej) powinny być jak najbardziej dozwolone (regulamin ich nie zabrania). Wyrazić swoją opinię można, póki nie namawia ona do korzystania z oprogramowania łamiącego warunki licencji (jeszcze nie istniejącej). Jest to jedynie stwierdzenie faktu (właśnie faktu), że opisywane udogodnienie powstanie. Nie można karać/upominać przecież za rozmowę o czymś, co nie istnieje/nie zdarzyło się (to tak jakbym powiedział, że zabiję człowieka i od razu poszedł siedzieć za zabójstwo).

edit kawosz (09.12.08)

sprawa została wyjaśniona - powyższa wypowiedź jest zbędna.

Osobiście wyświetlane reklamy mi nie przeszkadzają (o ile są odpowiednio wkomponowane), jeżeli jednak byłyby zbyt natarczywe jestem w stanie opłacać ich eliminację. Wspomniana kwota 39 pln wydaje mi się jednak zdecydowanie zbyt wysoka - przecież to nie abonament, a jedynie usługa usuwająca reklamy. Szacuję ją zatem na wielkość oscylującą w granicach 10-15 pln/miesiąc.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 09:06:57 wysłane przez kawosz » Zapisane
Strony: [1] 2 3
Drukuj
Skocz do:  

B l a c k - R a i n V.2 by C r i p ~ Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines MySQL | PHP | XHTML | CSS