Forum Diablo 3
Maj 15, 2012, 07:33:21 *

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum utworzone. Zapraszamy do rejestrowania się!
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Autor Wątek: Witch doctor to oficjalnie... Znachor. A jednak Szaman.  (Przeczytany 1243 razy)
Eradicated
Plebejusz

Ostrzeżenia: 0

« Odpowiedz #30 : Marzec 15, 2012, 01:16:52 »

Szczerze, to jakoś bardziej do tej klasy pasuje mi "szaman". Może wynika to z tego, że zawsze mam przed oczami książki W. Cejrowskiego o Ameryce Płd., gdzie szamani parają się magią i wzbudzają respekt i strach w swoich społecznościach. Więc jak ktoś zalezie takiemu za skórę... Mrugnięcie

"Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję." - Terry Pratchett
exik
Bohater
**

BattleTag: PabloLeGrand#2290

Community Passenger

« Odpowiedz #31 : Marzec 16, 2012, 12:43:04 »

Ja również nigdy i nigdzie nie wiedziałem żadnego "znachora" co by wyglądał jak postać witch doctor w diablo 3..
Nawet wujek google takiego nie widział. Szaman zaś co drugi wygląda dokładnie w ten sposób. Poza tym szamani też praktykowali jakąś tam medycynę..

Tu dla ciebie pomarańcza...
exik
Bohater
**

BattleTag: PabloLeGrand#2290

Community Passenger

« Odpowiedz #32 : Marzec 16, 2012, 01:11:33 »

Post pod postem bo nie mogę edytować:

Szaman (klik) – to z perspektywy historycznej najstarszy rodzaj maga, plemienny czarownik. Szamani byli pierwszymi medykami, kapłanami i specjalistami od spraw nadprzyrodzonych.

Źródło:
http://podrecznikdohm.blox.pl/2011/10/Rodzaje-magow.html

Szaman najbardziej pasuje do tej postaci. Czy ktoś kiedykolwiek słyszał, żeby jakiś znachor był wojownikiem?

A wg polskiego tłumaczenia Witch Doctor to Zaklinacz (rodzaj szamana) -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaklinacz

Kolejny dowód na to, że WD to Szaman:
The Oxford English Dictionary states that the first use of the term "witch doctor" to refer to African shamans (i.e. medicine men) was in 1836 in a book by Robert Montgomery Martin

Znachor to najbardziej idiotyczne tłumaczenie jakie mogło się tylko pojawić
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2012, 01:21:31 wysłane przez exik » Zapisane

Tu dla ciebie pomarańcza...
jankes
Monarcha

BattleTag: starscream#2673

« Odpowiedz #33 : Marzec 16, 2012, 11:49:35 »

Od czasu utworzenia tego tematu Blizz zmienił zdanie i Witch Doctor to Szaman - czy to się utrzyma do premiery nie wie nikt.

Jeśli chodzi o Czarownika - w Diablo 3 ta klasa nie mogłaby się nazywać Czarodziej/Czarodziejka bo to zupełnie inna bajka w lore Diablo (polskiej wersji oczywiście) i nie wiadomo czy Czarodziejki nie powrócą w Diablo 3 jako NPCe.

nie ma co już o tym dyskutować bo nie ma znachora a jest szaman Chichoti mam nadzieję że tak zostanie, bo oprócz dokładnego tłumaczenia trzeba też się kierować tym jak to się słyszy. W d2 był szaman fetyszy i był bardzo podobny do naszego WD. Wyobrażacie sobie żeby nazywał się znachor fetyszy ?

Balu
Plebejusz

« Odpowiedz #34 : Marzec 18, 2012, 02:51:36 »

Szaman wydaje się być dużo trafniejszym tłumaczeniem Witch Doctor'a. 'Znachor' źle się kojarzy jako 'pokątny, szarlatański uzdrowiciel'
festyn
Wojownik
*

« Odpowiedz #35 : Marzec 18, 2012, 05:35:05 »

A mi żadne nie wydaje się idealne JęzykWitch doctor to ktoś zakrawający pod praktykowanie czarnej magii, trucizn, być może jakieś mrocznych rytuały, natomiast szaman kojarzy mi się z siłami natury i modlitwami do konkretnych bogów(których moce wykorzystują). Nie wiem czy nie skłaniałbym się bardziej w stronę Znachora jako tego bardziej wykorzystującego klątwy trucizny, zmarłych itp.
Seth
Bohater
**

Nasze życie jest po to, by umrzeć...

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 11, 2012, 06:57:53 »

Dla mnie szaman to odzwierciedlenie postaci w diablo i inna nazwa nie ma tu prawa bytu... Uśmiechale i tak siedząc ze znajomymi używamy angielskich nazw... Co jest chore... Ale mniejsza o to Uśmiech

festyn
Wojownik
*

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 27, 2012, 10:13:49 »

Szaman nie pasuje do przyzywania rąk trupów z ziemi. Szaman kojarzy się z ziołami i medycyną naturalną a nie ze światem umarłych i kwasowymi ropuchami Język
thehhow18
Monarcha

BattleTag: HHigh7#2615

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 27, 2012, 10:31:37 »

jak nie kojarzy to przeciez własnie szamany maja kontakt z duchami przodków jak sie naćpają ziołami ;p
oni po prostu sa wiecznie na haju ^^

..................................................................................
"Aby do czegoś dojść, trzeba wyruszyć w drogę" John Paul II
..................................................................................
festyn
Wojownik
*

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 27, 2012, 10:43:48 »

Duchy przodków to jedno, a szkielety i zombie to coś całkiem innego. Szamani rozmawiają z duchami przodków a nie bezczeszczą zwłok do własnych celów Język
thehhow18
Monarcha

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 27, 2012, 10:47:09 »

potraktuj go jako księgowego defraudującego fundusze firmowe ;p

festyn
Wojownik
*

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 27, 2012, 10:58:49 »

Takie coś mnie nie zadowala. Może zbyt przyzwyczaiłem się do szamana z wowa jako istoty żyjącej w harmonii z naturą.
thehhow18
Monarcha

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 27, 2012, 11:10:48 »

no to tu masz Znachora, choć i tak większość będzie go z początku szamanem nazywac ;p
i on żyje w harmonii z umarłymi

festyn
Wojownik
*

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 27, 2012, 11:27:32 »

Jak to tu masz znachora? Przecież oficjalna nazwa to właśnie szaman. Widzę masz słabe informacje.
thehhow18
Monarcha

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 27, 2012, 11:47:20 »

a kurde napisałem bez myślenia patrząc na nazwę wątku hehe xD
od 2008 roku od czerwca śledzę D3 a tu taka wtopa xD
wstyd mi za siebie xD

Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Skocz do:  

B l a c k - R a i n V.2 by C r i p ~ Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines MySQL | PHP | XHTML | CSS