Forum Diablo 3
Maj 15, 2012, 07:38:31 *

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum utworzone. Zapraszamy do rejestrowania się!
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 [2] 3
Drukuj
Autor Wątek: Witch doctor to oficjalnie... Znachor. A jednak Szaman.  (Przeczytany 1244 razy)
Avarentis
Bohater
**

Ostrzeżenia: 0

« Odpowiedz #15 : Październik 25, 2011, 06:51:22 »

Cytując za Wikipedią:
A witch doctor originally referred to a type of healer who treated ailments believed to be caused by witchcraft. It is currently used to refer to healers in some third world regions, who use traditional healing rather than contemporary medicine. In the first world, it is sometimes used derogatorily to refer to chiropractors, homeopaths and faith healers.

Czyli to wskazuje na HEALERA, kogoś kto leczy. Blizzard skopał tę nazwę klasy wg mnie, nawet po angielski

Non timebo mala!
ZawiszaTheBlack
Naznaczony

BattleTag: ZawiszaBlack#2541

Specto Su Praesenti... Caligo Caelum.

« Odpowiedz #16 : Październik 25, 2011, 06:53:49 »

Cytując za Wikipedią:
A witch doctor originally referred to a type of healer who treated ailments believed to be caused by witchcraft. It is currently used to refer to healers in some third world regions, who use traditional healing rather than contemporary medicine. In the first world, it is sometimes used derogatorily to refer to chiropractors, homeopaths and faith healers.

Czyli to wskazuje na HEALERA, kogoś kto leczy. Blizzard skopał tę nazwę klasy wg mnie, nawet po angielski

Bzdura. Znachor kopa potrafi dać, nie musi ograniczać się do leczenia. W języku angielskim nie budzi wątpliwości. Język polski to już nie ich problem, a nasz. Zwróć uwagę na filmowe tytuły... Ile znasz filmów, których nazwy zostały wiernie przetłumaczone?

"Sodomia to bardzo częsty domowy wypadek."
-Dr. Gregory House
Avarentis
Bohater
**

« Odpowiedz #17 : Październik 25, 2011, 07:27:58 »

Szklana Pułapka, Miłość, szmaragd i krokodyl (Romancing the Stone), Wirujący Seks (OMG -_- ) czy moje ulubione: KacVegas: to naprawdę dodaje usmiechu jak znasz oryginalne nazwy, a Witch Doktorek w Znachora jakoś mnie tak nie bawi..

Non timebo mala!
ZawiszaTheBlack
Naznaczony

BattleTag: ZawiszaBlack#2541

Specto Su Praesenti... Caligo Caelum.

« Odpowiedz #18 : Październik 25, 2011, 07:32:27 »

Szklana Pułapka, Miłość, szmaragd i krokodyl (Romancing the Stone), Wirujący Seks (OMG -_- ) czy moje ulubione: KacVegas: to naprawdę dodaje usmiechu jak znasz oryginalne nazwy, a Witch Doktorek w Znachora jakoś mnie tak nie bawi..

Innego tłumaczenia dla Witchodoctora nie ma.

"Sodomia to bardzo częsty domowy wypadek."
-Dr. Gregory House
KRETa
Najemnik

« Odpowiedz #19 : Październik 26, 2011, 04:36:25 »

czarodziej nie pasuje od razu przychodzi na myśl jakiś harry potter czy inny człek posługujący się różdżką i w miarę ogarnięty a nie z maską na twarzy przywołujący zombie i latający na golasa. mi tam pasuje szaman niż znachor ale to bynajmniej mi nie przeszkadza w graniu  Mrugnięcie

Czarownik a Czarodziej to dwie różne klasy. Czarodziej to osoba, u której talent magiczny był ulepszany latami nauki itp. Czarownik magię ma wrodzoną, nie potrzebuje nauki. Te dwie różnice znajdują potwierdzenie w samej grze (opis Czarodziejki w Instrukcji Diablo II oraz opis Czarownika na stronie Diablo III).

Witchdoctor też bardziej mi pasuje do Znachora, niż do Szamana. Szaman, to Shaman, więc nie przypisujmy go do Witchdoctora.

No dobrze Czarownik Uśmiechto jak będzie płeć żeńska Czarownika ?.Czarodziejka ? przecież to jest to samo  co Czarodziej więc według tego rozumowania odpada.Czarowniczka ? jak dla mnie dziwnie Uśmiech.Ale wiecie co Uśmiecholać to każdy będzie nazywał jak chce Uśmiechważne żeby już tą grę miał w ręku Chichot.
Avarentis
Bohater
**

« Odpowiedz #20 : Październik 26, 2011, 04:42:40 »

czarodziej nie pasuje od razu przychodzi na myśl jakiś harry potter czy inny człek posługujący się różdżką i w miarę ogarnięty a nie z maską na twarzy przywołujący zombie i latający na golasa. mi tam pasuje szaman niż znachor ale to bynajmniej mi nie przeszkadza w graniu  Mrugnięcie

Czarownik a Czarodziej to dwie różne klasy. Czarodziej to osoba, u której talent magiczny był ulepszany latami nauki itp. Czarownik magię ma wrodzoną, nie potrzebuje nauki. Te dwie różnice znajdują potwierdzenie w samej grze (opis Czarodziejki w Instrukcji Diablo II oraz opis Czarownika na stronie Diablo III).

Witchdoctor też bardziej mi pasuje do Znachora, niż do Szamana. Szaman, to Shaman, więc nie przypisujmy go do Witchdoctora.

No dobrze Czarownik Uśmiechto jak będzie płeć żeńska Czarownika ?.Czarodziejka ? przecież to jest to samo  co Czarodziej więc według tego rozumowania odpada.Czarowniczka ? jak dla mnie dziwnie Uśmiech.Ale wiecie co Uśmiecholać to każdy będzie nazywał jak chce Uśmiechważne żeby już tą grę miał w ręku Chichot.

Jak z np. Profesor: może być Profesorka (serio!), może być i Czarowniczka.
Jednak lepiej brzmi, jak zostanie w rodzaju męskim: Czarownik

Non timebo mala!
Mycota
Redaktor
Naznaczony

BattleTag: Czekoladka#2751

« Odpowiedz #21 : Październik 26, 2011, 05:14:28 »

Od czasu utworzenia tego tematu Blizz zmienił zdanie i Witch Doctor to Szaman - czy to się utrzyma do premiery nie wie nikt.

Jeśli chodzi o Czarownika - w Diablo 3 ta klasa nie mogłaby się nazywać Czarodziej/Czarodziejka bo to zupełnie inna bajka w lore Diablo (polskiej wersji oczywiście) i nie wiadomo czy Czarodziejki nie powrócą w Diablo 3 jako NPCe.

Avarentis
Bohater
**

« Odpowiedz #22 : Październik 26, 2011, 06:01:11 »

Mi tam odpowiada bardziej Szaman, nie mam do Blizza urazy, choć już bodajże Zavisza przekonał mnie, że Znachor nie była taka zła

Non timebo mala!
jankes
Monarcha

BattleTag: starscream#2673

« Odpowiedz #23 : Październik 26, 2011, 07:04:03 »

mycota to jak WD jest w końcu tym szamanem to może by zmienić to w forum szamana i zamiast Znachor (Witch Doctor) napisać szaman Uśmiech

Avarentis
Bohater
**

« Odpowiedz #24 : Październik 26, 2011, 09:23:16 »

A nie moglibyśmy dać oryginalnych nazw? Lepiej brzmią niż polskie dla ucha :p

Non timebo mala!
Mycota
Redaktor
Naznaczony

BattleTag: Czekoladka#2751

« Odpowiedz #25 : Październik 26, 2011, 09:25:45 »

Jest i polska i angielska nazwa.

Avarentis
Bohater
**

« Odpowiedz #26 : Październik 26, 2011, 11:02:35 »

Jest i polska i angielska nazwa.
<facepalm> Przysięgam, że nie zauważyłem ChichotZawsze czytałem tylko pierwszy człon :p

Non timebo mala!
valkemen
Monarcha

Keeper of the Flame

« Odpowiedz #27 : Listopad 09, 2011, 06:12:15 »

Tłumaczenie, tłumaczeniem: ale ten ziom NIC NIE LECZY! a ZNACHOR jak nazwa wskazuje: zajmuje się chorobami!!!

EDIT:
Po krótkim namyśle: w sumie w grze też zajmuje się chorobami...

Może ich nie leczy, ale rozsiewa? Mrugnięcie
Znachor ma swój klimat i  bardzo mi się podobało to tłumaczenie, ale szaman bardziej pasuje do umiejętności, które posiada ta postać.

V.A.L.K.E.M.EN. Valorous Armored Leader Knight Enhanced by Magical ENergy
Autor bloga o Mnichu gry Diablo 3: szaolin.pl
Czytaj na facebook.com/SzaolinBlog
Oglądaj na: YouTube
sargo
Plebejusz

« Odpowiedz #28 : Marzec 09, 2012, 10:56:58 »

Odkopuję zlekka temat, ale po dywagacjach nad nazwą tej klasy proponuję jeden słuszny w tym wypadku wybór:

Znaman

i nie ma problemu  Spoko
budziu
Najemnik

« Odpowiedz #29 : Marzec 12, 2012, 11:10:09 »

Szaman, Znachor wiadome że Witch Doctor i będzie to moja pierwsza postać w D3 ; D
Strony: 1 [2] 3
Drukuj
Skocz do:  

B l a c k - R a i n V.2 by C r i p ~ Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines MySQL | PHP | XHTML | CSS