Mycota
Redaktor
Naznaczony

Ostrzeżenia: 0
BattleTag: Czekoladka#2751
|
 |
« : Sierpień 01, 2011, 06:08:09 »
|
|
Czytając nowe informacje po polsku podane na Blizzard.com natrafiłem na interesujące znalezisko... jak dotąd w dokumentach (zestaw dla stron fanowskich, zestawy prasowe) Blizzard posługiwał się nazwą Szaman dla angielskiej wersji Witch Doctor, tym razem jednak użyto słowa Znachor.
Było wielu zwolenników ale i przeciwników takiego tłumaczenia nazwy Witch Doctor na język polski, w tej drugiej grupie byłem także ja - bazując na tym czego dowiedzieliśmy się o tej klasie dla mnie nie ma ona żadnych wspólnych cech z kimkolwiek kogo można określić mianem znachor. Szaman miał wiele cech wspólnych, wiadomo - Voodoo czy też wygląd.
http://eu.blizzard.com/pl-pl/company/events/diablo3-announcement/index.html#beta:d3-overview
Tak więc, jeżeli nie wkradł się żaden błąd w tekście to w beta testach ujrzymy znachora nie szamana.
Aha, i Wizard to oficjalnie czarownik a nie mag, jak to dotąd sądzono.
|
|
| « Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2012, 11:29:36 wysłane przez archy » |
Zapisane |
|
|
|
Art
Redaktor
Naznaczony

Psy szczekają, karawana jedzie dalej !
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2011, 10:17:42 »
|
|
Znachor.... szkoda gadać.... na dziś już mam dość.... dla mnie to zawsze będzie szaman a nie znachor a ostatecznie i tak ludzie będą pisać WD więc niech sobie tłumaczą to jak chcą. Dziwne polskie nazwy to żadna nowość.
|
|
|
Zapisane |
|
|
|
szajba
Bohater

BattleTag: matt#2326
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2011, 11:36:31 »
|
|
Jakby to powiedzieć, lekko nie trafione z tym znachorem, w sumie czarownik też...
"Znachor - nieco przestarzałe określenie osoby prowadzącej praktykę medyczną lub paramedyczną bez oficjalnych kwalifikacji"
"Szaman – osoba pełniąca funkcję religijną polegającą na sformalizowanej i instytucjonalnej więzi ekstatycznej z istotami nadludzkimi, duchami przodków lub demonami."
Wybaczcie ale musiałem, info prosto z wiki 
|
|
|
Zapisane |

anger is a gift
|
|
|
Amras
Wojownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 11, 2011, 11:22:19 »
|
|
A ja jestem zadowolony z nazwy. Gdyby to miał być shaman, to i w wersji angielskiej byłby shaman. Po za tym między shamanem i Witch Doctorem, jest ogromna różnica. Tak samo jest przetłumaczona jednostka w WarCrafcie 3 Troll witch doctor - znachor, więc można się tego było spodziewać.
|
|
|
Zapisane |
|
|
|
Aquila
Wojownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 11, 2011, 02:31:25 »
|
|
hehe mógłby być wiedźmin i gitara 
|
|
|
Zapisane |
|
|
|
tony
Monarcha

BattleTag: Tony
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 24, 2011, 10:26:49 »
|
|
http://eu.battle.net/d3/pl/forum/ czyżby jednak został szaman ? :>
|
|
|
Zapisane |
Tylko życie poświęcone innym, jest warte przeżycia - Albert Einstein
---------------------------
|
|
|
Nightghost
Bohater

From the shadows i come.
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 24, 2011, 12:22:15 »
|
|
tia i znowu bedzie anulator vs karakany z dodatkiem ze o stymulantach nie wspomne.
eng instalacja z bnet is a must.
|
|
|
Zapisane |
|
|
|
|
Arthas
Plebejusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 09, 2011, 12:03:43 »
|
|
Witch Doctor to nie znachor i nie szaman, będę bronił tego wątku jak dziewictwa własnej córki.
Szaman to przede wszystkim totemy i leczenie ran! Żadnych z tych umiejętności nie posiada WD.
ps: w wowie występują obie te postacie shaman którym da sie grac i witch doctor (npc do ubicia).
Co do Znachora to sprawdźcie sobie co oznacza po angielsku :
charlatan
quack doctor
medicine-man
mountebank
Teraz czarownik:
•enchanter
•enthralling
•magician
•sorcerer
•warlock
•witchdoctor
Chyba ktoś się ze mną zgodzi, że nazywając WD znachorem lub szamanem to tak jak byśmy mówili, że paladin to wojownik.
Błagam polacy weście sie w garść!
|
|
|
Zapisane |
|
|
|
RhinoRace
Moderator
Monarcha

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 09, 2011, 07:03:11 »
|
|
Czarownik raczej nie pasuje do tej postaci. Mi się kojarzy z tą reklamą z kropelki "Czarowni! Czarownik! Zepsuć się pokrętło do radia!"
Zauważ sam, że znaczenia czarownik wg tych znaczeń co podałeś jest dosyć szerowkie - np enchanter oraz warlock - są to dwaj zupełnie różni adepci magii. Tłumacząc coś z angielskiego należy brać nie tylko to co podaje translator/słownik, ale także znaczenie w kontekście całego zdanie/sytuacji etc.
Patrząc po skillach, wyglądzie oraz historii postaci właśnie szaman najbardziej by pasował - przynajmniej patrząc na te najpopularniejsze określenia, bo na pewno są jakieś bardziej hermetyczne nazwy lepiej oddające charakter tej postaci. Znachor za bardzo kojarzy mi się z osobą używająca ziół.
|
|
|
Zapisane |
|
|
|
KRETa
Najemnik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 24, 2011, 06:29:08 »
|
|
Eh no i się rozczarowałem Znachor ? przecież tylko i wyłącznie pasował Szaman.Sama lokalizacja postaci chłop wygląda jak by właśnie wrócił z Dżungli.Patrzycie na programy podróżnicze ? zawsze mowa jest o Szamanach wioski.Zawsze to mroczne tajemnicze postacie które mają wielką moc  tu już nie chodzi o leczenie ale też chronią wioskę itp itd najważniejsza osoba oraz najpotężniejsza.Słyszeliście o Znachorze który rozmawia z duchami ?.Znachor to może być w Polsce który leczy lekami z zebranymi w lesie  .To już nie chodzi o tłumaczenie z Angielskiego  w Polsce się tak na tą osobę mówi SZAMAN!.
Co do czarownika hmm może być.A nie lepiej Czarodziej ?.
|
|
|
Zapisane |
|
|
|
jankes
Monarcha

BattleTag: starscream#2673
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 24, 2011, 07:53:15 »
|
|
czarodziej nie pasuje od razu przychodzi na myśl jakiś harry potter czy inny człek posługujący się różdżką i w miarę ogarnięty a nie z maską na twarzy przywołujący zombie i latający na golasa. mi tam pasuje szaman niż znachor ale to bynajmniej mi nie przeszkadza w graniu 
|
|
|
Zapisane |
|
|
|
ZawiszaTheBlack
Naznaczony

BattleTag: ZawiszaBlack#2541
Specto Su Praesenti... Caligo Caelum.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 24, 2011, 08:06:58 »
|
|
czarodziej nie pasuje od razu przychodzi na myśl jakiś harry potter czy inny człek posługujący się różdżką i w miarę ogarnięty a nie z maską na twarzy przywołujący zombie i latający na golasa. mi tam pasuje szaman niż znachor ale to bynajmniej mi nie przeszkadza w graniu
Czarownik a Czarodziej to dwie różne klasy. Czarodziej to osoba, u której talent magiczny był ulepszany latami nauki itp. Czarownik magię ma wrodzoną, nie potrzebuje nauki. Te dwie różnice znajdują potwierdzenie w samej grze (opis Czarodziejki w Instrukcji Diablo II oraz opis Czarownika na stronie Diablo III).
Witchdoctor też bardziej mi pasuje do Znachora, niż do Szamana. Szaman, to Shaman, więc nie przypisujmy go do Witchdoctora.
|
|
|
Zapisane |
"Sodomia to bardzo częsty domowy wypadek. "
- Dr. Gregory House
|
|
|
jankes
Monarcha

BattleTag: starscream#2673
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 25, 2011, 01:03:05 »
|
|
ja tylko mówię co bardziej pasuje brzmieniowo nie chodzi o to które jest trafniejsze określenie. Jak dla mnie oba by mogłby być i nikt by się nie pogniewał tak jak mówi kret po prostu szaman się wszystkim kojarzy z vodoo i dżunglą
|
|
|
Zapisane |
|
|
|
Avarentis
Bohater

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 25, 2011, 06:37:06 »
|
|
Tłumaczenie, tłumaczeniem: ale ten ziom NIC NIE LECZY! a ZNACHOR jak nazwa wskazuje: zajmuje się chorobami!!!
EDIT:
Po krótkim namyśle: w sumie w grze też zajmuje się chorobami...
|
|
|
Zapisane |
Non timebo mala!
|
|
|
ZawiszaTheBlack
Naznaczony

BattleTag: ZawiszaBlack#2541